De filters worden toegepast...

Korte omschrijving

Geavanceerde, robuuste eddy current scheider. Voor het scheiden van de kleinste non-ferrodeeltjes.

Lees meer

Kenmerken

 • Vangen Fe delen vanaf 1 mm
 • Niet schakelbaar (permanente magneet)
 • Reiniging handmatig
 • Max. temp. 100°C
 • Prijsgunstig (verbruiken geen energie)
Vraag vrijblijvend offerte aan Vraag advies
EddyFines Eddy current non ferro afscheider
 • Skid Eddy Current
 • EddyFines Eddy current scheider met vibration feeder
 • EddyFines wervelstroomscheider met transportbandaanvoer
 • EddyFines wervelstroomscheider met transportbandaanvoer
 • Wervelstroomscheider werkingsprincipe

Uitgebreide productomschrijving

Toepassing

De EddyFines is de topmachine van de ECS (eddy current scheider)-lijn. Deze non-ferro scheider is speciaal ontworpen om de allerkleinste non ferrometalen te scheiden, ook wel ‘fines’ of ‘fijne fractie’ genoemd.

Bij Goudsmit merken we dat vaak nog weinig wordt gedaan met deze fijne fracties. Deze 0-6 mm mix wordt dan bijvoorbeeld bij huisvuilverbrandingsslakken als ‘landfill’ gebruikt onder snelwegen of geluidsbarrières. Dit is zonde: er zitten vaak veel HNF (Heavy Non Ferro’s)-materialen in deze fractie, waarvan een groot aandeel ook nog eens bestaat uit edele metalen als goud, zilver en palladium. De EddyFines richt zich op deze delen, en onderscheidt zich door de extra grote 38HI eddy current-magneetrol: momenteel de grootste in de markt. Deze is extreem krachtig om zelfs de kleinste deeltjes van 0,5 mm te kunnen ‘wegstoten’. Het resultaat: 3500 gauss op een 3 mm dikke band. Door de grote rotor kunnen we meer magneetpoolparen en magneetvolume plaatsen, wat resulteert in een zuivere scheiding van kleine NF-delen.

Eddy current fluxdichtheid curves van 'fines' machines

Omdat de EddyFines zich op kleinere NF-delen richt, staat deze vaak aan het einde van een machine of productielijn. Deze machine wordt ook vaak in een eddy current cascade gezet; dan richt bijvoorbeeld een 22HI EddyXpert zich op de middenfractie zodat de EddyFines vervolgens de fijne fractie non-ferro’s scheidt. Deze opstellingen leveren een beduidend hoger scheidingsrendement op.

De EddyFines is uit te breiden met modules zoals: trilgoot, scheidingskast, scheidingschottypes, bandschrapers en verschillende materialen voor de transportbanden. De beste oplossing hangt af van uw productstroom. De basismachine is zeer robuust uitgevoerd, waardoor deze zelfs in agressieve omgevingen als verbandingsslak-opwerkingsinstallaties uitstekend presteert.

Als de fractiegrootte van de deeltjes afneemt heeft dit direct gevolg voor de trajectorie-waaier. Afstand ´a´ symboliseert de afstand tussen de trajectorie van inerte en non-ferro materialen. Omdat deze afstand kleiner is dan bij grovere productstromen, is scheiding moeilijker en daardoor minder zuiver (grade). Om een maximale scheidingsgraad te realiseren, zorgen speciale scheidingsschotmodules, samen met de wisselfrequentie van de magneetpolen en de magneetkracht, voor een zuivere non-ferro fractie.


Geschikt voor productstromen:

 • fractiegrootte: 0 - 60+ mm;
 • aluminium, koper, messing, zink en andere non-ferrometalen.
 Trajectory van EddyFines, Eddy current separator

Design

Qua design lijkt de EddyFines sterk op de EddyXpert, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

1. Middensegment

Het robuuste middensegment zorgt - net als bij de EddyXpert - voor het transporteren van de productstromen en het genereren van de eddy current wervelstromen, middels de magneetrol. De transportband is echter 30% langer om te garanderen dat het te transporteren materiaal stil ligt als het de magneetrol bereikt. Fijn materiaal is vaak ronder en rolt langer door als het op de band valt. Bij de EddyXpert zijn de delen groter; deze liggen eerder stil waardoor minder transportlengte nodig is.

Door de extra lengte zijn er 3 servicedeuren geplaatst (i.p.v. 2 bij de EddyXpert). Voor de rest van het middenstuk is de functie gelijk. De serviceluiken aan de zijkant zijn eenvoudig afneembaar voor het onderhoud of het schoonhouden van de machine.

Trommelmotor geïntegreerd in band-aandrijfrol

Een geïntegreerde trommelmotor zorgt voor aandrijving van de transportband. Dit levert een compact design op, omdat er geen motor uitsteekt aan de achterkant van de machine. Deze trommelmotor heeft een IP66-klasse en is dus goed beschermd tegen stof en vocht. Hierdoor is de motor bijna onderhoudsvrij wat bijdraagt aan een robuuste en gebruiksvriendelijke machine; dit zullen uw operators zeker waarderen.

Eddy current-magneetrol

De magneetrol van de EddyFines is 40% groter dan van de EddyXpert. Hierdoor is de machine hoger, ook de aanvoer- en invoerhoogte is groter dan bij de EddyXpert.

2. Aanvoersegment

De functie van het aanvoersegment is het gelijkmatig aanleveren van materiaal; het creëren van een monolaag. Een goede aanvoer van materiaal is cruciaal voor de scheiding van de non-ferrometalen: als er ander materiaal op de non-ferrodeeltjes ligt, is het moeilijker deze over het schot te lanceren.
Afhankelijk van uw productstroom kunt u verschillende aanvoermodules kiezen:

Trilgoot EddyFines, Eddy current scheider De trilgoot is de meest gekozen variant; deze voert de productstroom als een gelijkmatige (over de breedte verdeelde) monolaag aan naar de middenunit. Indien uw productstroom nog ferrodelen bevat, kunnen wij de trilgoot uitbreiden met een ontijzeringsmodule; een trommelmagneet die na de trilgoot is geplaatst. Zo valt het materiaal gelijkmatig op de trommel; de ferrodelen worden magnetisch uitgescheiden en de rest van de productstroom (inclusief non-ferro’s) gaan verder naar de transportband van de middenunit. Voor de trommelmagneet is er keuze uit verschillende magneetsterktes, zodat we altijd een optimale separatie kunnen garanderen.
Transportbandmodule EddyFines, Eddy current scheider De transportbandmodule heeft een geïntegreerde koprolmagneet. Zo worden tijdens de aanvoer van de productstroom de ferrodeeltjes die zich nog in de productstroom bevinden efficiënt verwijderd. Ook de magnetische koprol is in verschillende magneettypes (sterktes) uitvoerbaar, zodat we altijd de beste oplossing voor uw productstroom kunnen garanderen.

Het nadeel van de transportbandmodule was tot nu toe dat er geen mooie monolaag werd gecreëerd; de functie van de trilgoot ontbrak. Daarom heeft Goudsmit de ‘woeler-unit’ ontworpen. Deze woeler-unit bestaat uit meerdere boven de band ronddraaiende woelers (productverdelers) die het product op de band op een slimme manier omwoelen, zodat een mooie monolaag richting de koprol gaat.

3. Uitvoersegment

Het uitvoersegment scheidt de inerte- (niet metaalhoudende stroom) van de non-ferro-fractie. De zeer robuuste scheidingskast van de EddyXpert heeft aan beide zijden serviceluiken. Deze luiken zijn makkelijk te openen met een quick-lock systeem. Dit geeft snel toegang tot de scheidingsplaat (het belangrijkste deel van het uitvoersegment).

Deze is standaard uitgevoerd als ‘fines’ variant. Dit is een hoog, spits scheidingsschot, zodat met uiterste precisie in de trajectorie-waaier kan worden gescheiden.

Naast het type scheidingsschot is ook de verstelling ervan belangrijk. Standaard is de hoek van het scheidingsschot manueel, traploos (fijn), te verstellen. De afstand van het schot tot de eddy current-magneetrol kunt u in x-richting trapsgewijs (grof) aanpassen middels aangebrachte sleuven. Wilt u een nauwkeurigere afstelling van het schot in de x-richting (meestal niet nodig), dan zijn er mogelijkheden tot uitbreiding met bijvoorbeeld een spindel.

Filter

Ferro-scheider
Aanvoermodule
Werkbreedte

Producten

Video's

Opties

Omschrijving Foto Functie
Mangaanstalen slijtschalen voor trommelmagneet Variabel instelbare SEW motor Mangaanstalen slijtschalen beschermen de mantel van de trommelmagneet tegen scherpe productstromen zoals glas of puin. Deze zijn verwisselbaar en makkelijk te vervangen als ze doorgesleten zijn. Het enige nadeel van deze optie is dat de fluxdichtheid op de mantel minder wordt vanwege de toegenomen afstand tot het magneetsysteem.
Movimot SEW snelheid aanpasbare trommelmagneetmotor Variabel instelbare SEW motor SEW motor met variabele snelheid: 5,3-53 rpm, aanpassing door middel van potmeter.
'Fines' spindel voor afstelling scheidingsplaat Variabel instelbare SEW motor Door middel van de robuuste spindelverstelling kan de scheidingsplaat precies op de juiste hoek worden ingesteld.
Mangaanstalen scheidingsplaat tip Variabel instelbare SEW motor Mangaanstalen scheidingsplaat, dit materiaal is zelfhardend en super slijtvast. De scherpe punt maakt het mogelijk het scheidingspunt van inert en non-ferro superscherp af te stellen.