Filtry są stosowane...

Artysta wykonuje Djielo Pt. Gravity Table za pomocca elektromagnesu

Artysta Jolán van der Wiel właśnie zrealizował coś, o czym marzył od pięciu lat. Z pomocą pracowników firmy Goudsmit Magnetics i z wykorzystaniem elektromagnesu z oddziału firmy we Waalre stworzył jednoczęściowy stół, który w całości wykonany jest z płynnej żywicy syntetycznej i 250 kilogramów pyłu metalowego. Dzieło zostało wykonane dla Groninger Museum (muzeum sztuki nowoczesnej w Groningen), dla którego artysta wcześniej wykonał wystawiany w wielu krajach eksponat pt. Gravity Stool („stołek grawitacyjny”). Stół ma średnicę 1,3 m, jest wysoki na 0,75 m, a jego masa to ponad 400 kg.

jolan.gravity.table.1

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do realizacji właściwego projektu przeprowadzono test z wykorzystaniem samego pyłu metalowego. Wyniki testów wykazały, że po wyłożeniu mieszanki żywicy syntetycznej i pyłu metalowego na tacy wymagała ona wyposażenia w magnesy po spodniej stronie. Taki zabieg okazał się niezbędny, aby stół miał oczekiwaną wysokość 0,75 m. Wiedza o elektromagnetyzmie była nieodzowna, ponieważ stół musiał być unoszony powoli, a elektromagnes musiał być włączony przez 24 godziny — tyle, ile trwał proces utwardzania. Nie był to standardowy cykl roboczy przewidziany dla elektromagnesu, gdyż zwykle jest on używany do przenoszenia obiektów i ich zwalniania w krótkich, powtarzalnych cyklach roboczych. Joost Schutte i Marcel van Weert, eksperci firmy Goudsmits z dziedziny elektryczności, byli zaangażowani w przygotowania. Spawana dolna taca z materiałem niemagnetycznym została umieszczona na palecie, pod którą zamontowano magnesy trwałe. Płyta ze stali nierdzewnej została umieszczona między elektromagnesem i produktem. Zmieszanie żywicy z pyłem żelaznym miało niebagatelne znaczenie. Mieszanie musiało być wykonywane szybko i małymi partiami, gdyż w przeciwnym razie tworzywo sztuczne uległoby zbyt szybkiemu utwardzeniu. Niezbędna była w tym pomoc piętnastu ludzi.

jolan.gravity.table.2

Groninger Museum — muzeum sztuki nowoczesnej w Groningen

W ostatecznym rozrachunku powstał stół magnetyczny, na który składają się stalaktyty. Dzieło zostanie wkrótce udostępnione publiczności jako projekt magnetyczny w Groninger Museum, wraz z wykonanym wcześniej przez artystę eksponatem pt. Gravity Stool.

Film dokumentujący proces twórczy można obejrzeć tutaj: https://youtu.be/GQ6eb2Ds98U

jolan.gravity.table 4